Zapiekanka ze szpinaku

Poddusić chwilę z odrobiną soli. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dołożyć rodzynki,...
/ 21.08.2007 19:28

Składniki
1 opakowania mrożonego szpinaku
10 g gotowanej szynki
4 łyżki masła
5 łyżek mleka
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
2 serki topione
2 g rodzynek
vegeta , szczypta ostrej papryki, sól
bułka tarta

Sposób przygotowania
Poddusić chwilę z odrobiną soli. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dołożyć rodzynki, przyprawić vegetą według uznania, poddusić w dwóch łyżkach masła. Odstawić do przestudzenia.Na patelni rozmrozić szpinak w łyżce masła. Mleko zmieszać z połową śmietany, serkami topionymi, żółtkami i papryką.
Szpinak połączyć z szynką i resztą śmietany. Zalać sosem. Posolić , wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać przygotowaną masę i zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)