Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą

Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu.

Składniki

 

 

  • 5 średnie czerwone cebule
  • 2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek

    Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą

  • 2 duże pomidory
  • 8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 8 plasterków mozzarelli
  • sól, oregano
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • biały ocet winny Ponti

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Bierzemy naczynie żaroodporne i posypujemy je zmielonym pieczywem, po czym układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów, przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka Callipo i plastry mozarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika pieczemy w temperaturze 200oC przez około 35 minut, po czym włączamy termoobieg i zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)