POLECAMY

Zapiekanka mięsno - warzywna

Mięso pokroić w paski, skropić sosem sojowym i winem, odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, gotować 10 min. w osolonej wodzie, odcedzić.

Składniki

  • 30 dkg piersi z drobiu,
  • 50 dkg ziemniaków,
  • 0.5 główki kapusty pekińskiej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki wina czerwonego,
  • 0.75 szkl. bulionu warzywnego z kostki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • sok z cytryny,
  • curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w paski, skropić sosem sojowym i winem, odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, gotować 10 min. w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę grubo poszatkować. Cebulę posiekać, podsmażyć na połowie masła, dodać mąkę i curry. Chwilę razem smażyć a następnie rozprowadzić letnim wywarem i zagotować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Mięso smażyć na złoty kolor - partiami na rozgrzanym oleju. Wysmarować żaroodporne naczynie, ułożyć w nim warstwami ziemniaki, mięso i kapustę. Posypać przyrumienioną na maśle bułką i polać sosem curry.

Piec 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawać z sałatą.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)