Zapiekanka mięsna z żurawiną. /Fot. Made in PR fot. Made in PR

Zapiekanka mięsna z żurawiną

Przepis na jesienną zapiekankę z mięsem, dynią i suszoną żurawiną. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy: cynamon, tymianek i czosnek.
/ 17.09.2013 09:47
Zapiekanka mięsna z żurawiną. /Fot. Made in PR fot. Made in PR

Składniki dla 4 osób:

  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 60g suszonej żurawiny
  • sól, pieprz
  • 1 szczypta cynamonu
  • 500 g dyni hokkaido
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 200 g kwaśnej śmietany

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż mięso mielone na jasnobrązowy kolor. Dodaj cebulę, czosnek oraz tymianek
    i całość smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj 300 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj połowę żurawiny. Dopraw mięso do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
  2. Przekrój dynię na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miękki miąższ i pestki. Zetrzyj miąższ dyni do miski. Połącz z 2 ½ łyżkami masła oraz pozostałymi żurawinami i dopraw solą i pieprzem. Cztery małe foremki do sufletów (ø ok. 12 cm) wysmaruj ½ łyżki masła. Nałóż do nich mięso a na wierzchu połóż dynię. Piecz na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) przez 45 minut. Zapiekanki mięsne z żurawiną podawaj z kwaśną śmietaną.

Zobacz także: Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą

  • Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 10 minut
  • Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
  • Wartość energetyczna: 615 kcal
  • Białko: 27 g
  • Tłuszcze: 49 g
  • Węglowodany: 20 g

Źródło" Materiały prasowe Made in PR/bj

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)