Zapiekanka grecka

Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy mięso mielone i smażymy z cebulką przez 15 minut. Następnie dodajemy ok. 250ml wody, koncentrat, wyciśnięte ok. 6 ząbków czosnku i wszystkie przyprawy.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 średnie opakowania koncentratu pomidorowego

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki ryżu
  • 2 szt. cebuli
  • 7 łyżek oleju
  • 30 dag sera żółtego
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do spaghetti

Sposób przygotowania

Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy mięso mielone i smażymy z cebulką przez 15 minut. Następnie dodajemy ok. 250ml wody,  koncentrat, wyciśnięte ok. 6 ząbków czosnku i wszystkie przyprawy. Całość smażymy jeszcze przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.

Ryż zalewamy 5 szklankami wody i gotujemy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy ugotowany ryż, następnie sos i całość posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 min. (aż ser się delikatnie zapiecze) w temperaturze ok. 200 stopni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)