Zaduma nad zielonym groszkiem

Groszek pachnący wzrusza marzycieli, inspiruje poetów. A groszek zielony... Od zawsze zachwyca miłośników kuchni i smakoszy.

Jest nie tylko bardzo, bardzo smaczny, ale i bogaty w sole mineralne oraz białko. Zachęca do eksperymentów, gwarantując niecodzienne efekty smakowe oraz estetyczne. I ten żywy kolor – wspaniała zapowiedź nadchodzącego lata! Gotowany, duszony, zapiekany, w kremowej zupie czy risotcie – nic nie przyćmi ciekawego smaku groszku. Świetnie komponuje się z owocami morza, doskonale pasuje do potraw z dziczyzny, ptactwa i jagnięciny, szczególnie z odrobiną orzeźwiającej mięty. A na deser same niespodzianki. Czy to nie brzmi intrygująco: krem karmelowy w sosie z zielonego groszku?
Taki malutki groszek, a takie wielkie możliwości!

Kremowe risotto z zielonym groszkiem i wątróbkami
dla 4 osób

- 320 g ryżu gallo
- mała cebula
- 1 l wywaru jarzynowego
- 100 ml białego wina
- 200 g masła
- 200 g wątróbek króliczych lub drobiowych
- 200 g świeżego zielonego groszku
- 2 żółtka
- 160 ml śmietany
- 40 g tartego parmezanu
- oliwa z oliwek

Roztopić część masła i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ryż i prażyć ok. 2 minut. Zalać winem, odparować, uzupełnić wywarem jarzynowym i dalej gotować. Wątróbkę pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie. Gdy ryż będzie gotowy (al dente), włożyć zielony groszek i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać masło, żółtko połączone ze śmietaną oraz tarty parmezan. Doprawić solą. Przełożyć na talerz, udekorować wątróbką.

Chrupiące krewetki w zielonym sosie
dla 4-6 osób

- 12 krewetek
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 50 g oliwy z oliwek, masło do smażenia
- sól, pieprz do smaku
do dekoracji: zielona sałata, natka pietruszki
na sos: 50 g masła, 50 g cebuli
- 60 ml białego wina
- 300 ml śmietany
- 300 g groszku (sparzonego i odsączonego)

Cebulę podsmażyć na maśle, zalać białym winem i wolno dusić, aż zgęstnieje. Ostrożnie dodać śmietanę i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedzić. Połączyć z groszkiem, całość zmiksować i przetrzeć przez sitko. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, podczas miksowania wrzucić ok. 50 g zimnego masła. Krewetki naciąć od wewnątrz, plastry szynki parmeńskiej przekroić na połowę. Owinąć krewetki szynką i usmażyć na teflonowej patelni. Na środku talerza ułożyć sałatę, przekrojone na pół krewetki. Polać sosem z groszku, ozdobić natką i sałatą.

Krem karmelowy w sosie z zielonego groszku
dla 4-6 osób

na sos:
- 200 g świeżego ugotowanego groszku
- 3 żółtka,
- 60 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
na krem karmelowy:
- 100 g cukru na karmel
- 5 jajek
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
do dekoracji:
- świeża melisa
- siekane pistacje

Żółtka z cukrem zmiksować. Mleko z wanilią zagotować i delikatnie zalać nim masę. Całość podgrzać do temperatury 82 st. C i wystudzić. Na końcu zmiksować z groszkiem. Z cukru zrobić złocisty karmel i wlać do żaroodpornych miseczek. Pozostałe składniki na krem dokładnie wymieszać i przecedzić. Masą zalać karmel. Zapiekać przez 30 min w kąpieli wodnej, w temp. 160 st. C. Podawać schłodzony z sosem z groszku. Udekorować melisą, nitkami karmelu i siekanymi pistacjami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13 lat temu
Wystarczającym wyzwaniem dla kobiety pracującej i matkującej jest pieczenie sernika dla 10 - osobowej rodziny...