Wstążki z warzywami

Posypać startym parmezanem, ozdobić listkami świeżej bazylii, od razu podawać.
/ 21.02.2007 11:43

Składniki:
- „Warzywa na patelnię z przyprawą włoską”
- puszka pomidorów bez skórki, ewentualnie 4–5 dobrze dojrzalych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 40 dag makaronu tagliatelle (wstążki)
- sól
- pieprz
- starty parmezan
- listki świeżej bazylii do dekoracji

Pomidory z puszki przelać wraz z zalewą do kubka miksującego, rozdrobnić. Pomidory świeże umyć, sparzyć, zdjąć z nich skórkę, zmiksować, oddzielić stwardniałe kawałki. „Warzywa na patelnię z przyprawą włoską” bez rozmrażania wsypać na patelnię z rozgrzaną oliwą.

Warzywa smażyć 3–4 minuty, co jakiś czas zamieszać. Pod koniec smażenia dodać przyprawy ziołowe z saszetki załączonej do opakowania i zmiksowane pomidory, całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron wstążki ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, osączyć, nie przelewać zimną wodą. Dodać do warzyw na patelni, wymieszać. Potrawę nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem, ozdobić listkami świeżej bazylii, od razu podawać.

Zdjęcia: food-pictures.com

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/05.07.2007 14:12
Banał, ale można też wrzucić do rondla i warzywa, i pomidory i dusić na małym ogniu. Wtedy będzie lżejsze, bo bez dodatku tłuszczu. Smacznego.