POLECAMY

Wołowina z rozmarynem

Boczek, paprykę i cebulę pokroić w paski. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.

Składniki

  • Wołowina z rozmarynem

    1kg młodej wołowiny,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • cebula,
  • papryka,
  • kilka gałązek rozmarynu, pieprz, sól papryka słodka,
  • 2 łyżki oleju,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina.

Sposób przygotowania

Boczek, paprykę i cebulę pokroić w paski. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Pośrodku każdego z plastrów mięsa, położyć pasek boczku, a na nim, kawałek papryki, cebuli, gałązkę rozmarynu i zwinąć w ścisły rulon. Dla pewności spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor, podlać winem i odrobiną wody, dodać gałązki rozmarynu i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z pieczonymi ziemniakami lub pyzami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
PRZEPIS NA ZUPKIE HINSKOM ..1KG MIESO Z PSA ..15 ..DAG..TLUSZCZ Z .PSA...CEBULA...PAPRYKA....KILKA ..GAŁAZEK....ROZMARYNU....PIEPRZ...SÓL...PAPRYKA..CILLI...2 ..ŁYZKI..OLEJU...KOLENDRA....KIELISZEK CZERWONEGO WINA