Wieprzowina z marchewką

Mięso pokrajać wzdłuż włókien na cienkie paski. Każdy pasek pokrajać poprzecznie do włókien na 2 cm plasterki. Jaja roztrzepać w misce, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, ubić do połączenia, wsypać pozostałą mąkę, ubić na jednolite, gęste ciasto.
/ 18.10.2006 10:21

Składniki

  • 25 dag schabu bez kości
  • 2 marchewki pokrajane w słupki długości i grubości zapałki
  • 2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki " Vegety" lub "Jarzynki"
  • 1 cebula dymka pokrajana w 2 cm kawałki
  • 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

Mięso pokrajać wzdłuż włókien na cienkie paski. Każdy pasek pokrajać poprzecznie do włókien na 2 cm plasterki. Jaja roztrzepać w misce, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, ubić do połączenia, wsypać pozostałą mąkę, ubić na jednolite, gęste ciasto.

Olej wlać do głębokiej patelni, rozgrzać na średnim ogniu sprawdzić temperaturę. Plasterki schabu w cieście kłaść w rozgrzany olej, smażyć do mocnego zrumienienia, osączyć z oleju.

4 szklanki wody wlać do płaskiego, szerokiego garnka, doprowadzić do zagotowania. Kłaść usmażone plasterki mięsa do garnka z wrzącą wodą, dodać cebulę dymkę, imbir, alkohol, sól i pieprz, przykryć, gotować na małym ogniu 1 godz.

Tymczasem słupki marchewki wsypać na wrzącą wodę, gotować na średnim ogniu do miękkości, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą do wystudzenia, pozostawić w cedzaku. Ugotowaną marchewkę dodać do mięsa, przyprawić glutasolą lub substytutem, zagotować, zmniejszyć ogień, trzymać na maleńkim płomieniu 2 min.