Vitello tonnato - cielęcina w sosie z tuńczyka

Cielęcinę je się zwykle na zimno, kojarzy się z latem, morzem i nadbrzeżnymi knajpkami.
/ 12.09.2007 09:36
Składniki:
- 80 dag udźca cielęcego w kawałku
- 1 łodyga selera
- 1 marchewka
- 1 cebula
- sól
- 2 jajka
- 2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka kaparów
- puszka filecików anchois
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- sok z 1 cytryny

Seler, marchewkę i cebulę oczyścić, gotować w wodzie z odrobiną soli. Do wrzącego wywaru dodać opłukany udziec cielęcy i gotować około 1 godziny. Do wąskiego, wysokiego naczynia wlać olej, dodać jajka, zmiksować. Dodać kapary, fileciki anchois, kawałki tuńczyka i sok wyciśnięty z cytryny. Całość zmiksować, tak by powstał jednolity, kremowy sos. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić. Pokroić na cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Obficie polać sosem, posypać kaparami.
czas przygotowania 30 minut, proporcje dla 10 osób, jedna porcja — 450 kcal

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)