Tymbaliki z dorsza z ryżem

Masę rybną można doprawić świeżymi ziołami, np. koperkiem lub tymiankiem
/ 30.06.2010 09:37

Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
Porcja 320 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 2 małe filety z dorsza
- pół szklanki ryżu
- 2 jajka
- 2 białka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka curry
- masło oraz bułka tarta do foremek

Sos:

- 2 spore filety z dorsza
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 pomidory
- cebulka dymka
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. W garnku zalej ryż wodą, posól i gotuj, aż ryż będzie rozgotowany. Przełóż do dużej miski.

2. Filety pokrój w kostkę, włóż do malaksera, wbij jajka, zmiksuj na pulchną masę, dodaj do ryżu, wymieszaj. Do masy dołóż koncentrat pomidorowy, kurkumę, curry, dopraw solą i pieprzem.

3. Białka ubij na sztywno i wmieszaj w masę ryżowo-rybną. Cztery małe foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nałóż po porcji masy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 35 minut.

4. Na sos: filety pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidory, wlej śmietanę, zagotuj, dołóż pokrojoną rybę i dymkę. Gotuj 10–15 min. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką.

5. Gotowe tymbaliki wyjmij na talerze, polej sosem i podawaj.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA