Terrina rybna

Ozdób gałązkami koperku i obowiązkowo cząstkami cytryny, by w razie potrzeby można ją było doprawić.
/ 18.04.2007 16:13

Składniki:
- Panga 400 g
- 2 opakowania śledzia a la łosoś
- 250 ml śmietany kremówki
- koperek
- sól
- pieprz
- cytryna
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki żelatyny

Pangę rozmrozić, ugotować na parze, rozdrobnić widelcem, następnie mikserem. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z pangą i posiekanym koperkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody.


Filety osuszyć na papierowych ręcznikach. 2–3 filety pokroić w drobną kostkę, dodać do masy rybnej, wymieszać. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, gałką, solą i pieprzem, połączyć z żelatyną.

Wąską, półokrągłą formę wyłożyć folią, a potem całymi filetami śledzia a la łosoś (kłaść je w poprzek formy w kilkucentymetrowych odstępach). Przykryć masą rybną, wyrównać i odstawić do lodówki do zastygnięcia.


Panga biała to najsmaczniejsza odmiana tej ryby (występuje jeszcze różowa i żółta). Ma delikatny smak i jest niemal pozbawiona rybiego zapachu.

Pamiętaj
Terrina to znakomity pomysł na efektowną przystawkę. Podawaj ją schłodzoną, pokrojoną w plastry. Ozdób gałązkami koperku i obowiązkowo cząstkami cytryny, by w razie potrzeby można ją było doprawić.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.05.2007 01:29
nie zjadłbym takiego gówna :P