Tagliatelle z cukinią - przepis

Tagliatelle zapiekane z serem pleśniowym fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Smaczne i szybkie danie na obiad - makaron w sosie z cukinią.
/ 03.07.2018 12:22
Tagliatelle zapiekane z serem pleśniowym fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Autorem przepisu jest: użytkownik: MARIA66

Przygotowanie: do 30 min.
Skala trudności: łatwe



Składniki:
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 100g śmietany 30%
  • 60g serka śmietankowego topionego
  • 1 cukinia
  • 4 plasterki pomidorów suszonych w oleju
  • 8 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 50g sera grana padano
  • listki bazylii
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w garnku z wodą, al dente i odcedzamy.
  2. Cukinię opłukujemy i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy olej i smażymy plasterki cukinii z każdej strony po 1 minucie, wykładamy na talerz.
  3. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym z tłuszczu i wlewamy śmietanę, dodając pokojony w kawałki serek topiony. Składniki mieszamy i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu do momentu powstania sosu kremowego. Do sosu wsypujemy odcedzony makaron i mieszamy wszystko dokładnie.

  1. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski. Oliwki odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a listki bazylii kroimy w paski.
  2. Makaron przekładamy na talerz, układamy plasterki cukinii, paski pomidorów , dodajemy oliwki i posypujemy pieprzem, serem i bazylią.

Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA