Autorem przepisu jest: użytkownik: MARIA66
Przygotowanie: do 30 min.
Skala trudności: łatwe
Składniki:
- 200g makaronu tagliatelle
- 100g śmietany 30%
- 60g serka śmietankowego topionego
- 1 cukinia
- 4 plasterki pomidorów suszonych w oleju
- 8 czarnych oliwek
- 1 łyżka oleju
- 50g sera grana padano
- listki bazylii
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w garnku z wodą, al dente i odcedzamy.
- Cukinię opłukujemy i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy olej i smażymy plasterki cukinii z każdej strony po 1 minucie, wykładamy na talerz.
- Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym z tłuszczu i wlewamy śmietanę, dodając pokojony w kawałki serek topiony. Składniki mieszamy i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu do momentu powstania sosu kremowego. Do sosu wsypujemy odcedzony makaron i mieszamy wszystko dokładnie.
- Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski. Oliwki odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a listki bazylii kroimy w paski.
- Makaron przekładamy na talerz, układamy plasterki cukinii, paski pomidorów , dodajemy oliwki i posypujemy pieprzem, serem i bazylią.
Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl