Przygotowanie: 15 min
Składniki dla 4 osób:
- 40 dag małych (jednakowej wielkości) ziemniaczków
- pół strąka czerwonej papryki
- pół strąka żółtej papryki
- pół strąka zielonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
Na glazurę:
- 5–6 łyżek keczupu
- 2–3 łyżki sambal oelek (intensywnie czerwony sos chili)
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- rozmaryn
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Dokładnie wymieszaj keczup z sambalem. Dopraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, imbirem, ziołami, solą oraz pieprzem.
2. Ziemniaczki namocz na kilkanaście minut w zimnej wodzie. Oskrob i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe polej połową glazury, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
3. Paprykę umyj, pokrój w kwadraty. Cebulę obierz i pokrój w szersze piórka. Ziemniaczki zawiń w paseczki boczku. Na bambusowe patyki nabijaj ziemniaczki na przemian z cząstkami cebuli i papryki. Szaszłyki posmaruj pozostałą glazurą,
ułóż na tackach do grillowania.
4. Piecz, kilkakrotnie obracając, nad rozżarzonymi węglami przez 15–20 minut.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>