Szaszłyki z marynaty

Potrawy mięsne są smaczniejsze, jeśli wcześniej je zamarynujemy. Nieduże kawałki mięsa pozostawić w zalewie kilka godzin, większe - całą dobę.
/ 24.09.2007 09:50
Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego
- 2 strąki papryki
- 1 młoda cukinia
- kilka małych cebulek
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeże zioła

Oliwę wymieszać z sosem sojowym. Mięso opłukać, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić. Włożyć razem z mięsem do oliwy z sosem sojowym, wymieszać, przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce (można do marynaty dodać kilka kropli soku z cytryny albo octu winnego). Umytą cukinię pokroić na plasterki, nie obierać. Cebulki obrać, pokroić na cząstki, większe na ćwiartki, mniejsze na ósemki. Mięso i paprykę osączyć z marynaty. Na patyczki lub szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian przygotowane produkty. Położyć na ruszcie, piec, obracając, ok. 15 min, skrapiać marynatą, przyprawić do smaku.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)