Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce z owoców południowych

Kurczaka zamarynować w połowie przygotowanego sosu, a następnie nadziać na szpadki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej bądź upiec w piekarniku. Mango, melona i awokado obrać (avocado dodatkowo skropić sokiem z cytryny), delikatnie wymieszać z sałatami oraz oliwą z oliwek.
/ 29.05.2013 12:37

Składniki

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 16 drewnianych szpadek do szaszłyków
  • Marynata oraz sos:
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru
  • Kilka listków świeżej kolendry
  • Sałatka owocowa:
  • ½ melona gallo
  • ½ mango
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
  • 4 łyżki oliwy z oliwek BORGES
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Szaszłyki drobiowe yakitori na sałatce z owoców południowych

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty oraz sosu zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku i podzielić na 2 części.

Kurczaka zamarynować w połowie przygotowanego sosu, a następnie nadziać na szpadki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej bądź upiec w piekarniku. Mango, melona i awokado obrać (avocado dodatkowo skropić sokiem z cytryny), delikatnie wymieszać z sałatami oraz oliwą z oliwek.

Grillowane drobiowe szaszłyki yakitori podawać z sałatką z owoców południowych. Przed podaniem skropić pozostałym sosem i posypać prażonymi ziarnami sezamu.


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)