Świderki z drobiowymi pulpecikami i sosem ze świeżych pomidorów

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dosypujemy szczyptę oregano sól, pieprz i jaja oraz garść startego parmezanu.
/ 29.05.2013 12:17

Składniki

  • Lubella Pełne Ziarno Świdry 1 opakowanie
  • Mięso mielone drobiowe 400g
  • Jaja 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 6 ząbków
  • Suszone oregano 2 łyżeczki
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Natka pietruszki 30 g
  • Pomidory 4 szt.
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Świderki z drobiowymi pulpecikami i sosem ze świeżych pomidorów

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente.
Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dosypujemy szczyptę oregano sól, pieprz i jaja oraz garść startego parmezanu. Mieszamy dokładnie aż masa zacznie się kleić. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju.
Drugą cebulę siekamy grubiej, a pozostały czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na olej na patelnię. Obsmażamy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Szczyptę oregano, szczyptę soli i śmietankę. Dodajemy pulpeciki i dusimy razem, aż pulpeciki dojdą w środku.
Układamy pulpeciki z sosem na talerzu obok makaronu i posypujemy natką pietruszki.

Fot. depositphotos

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)