Stek wieprzowy

Mięso umyć, pokrajać w poprzek włókien na plastry, zbić tłuczkiem lekko zwilżonym wodą, uformować owalne steki. Czosnek drobniutko posiekać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni steków, wciskając w mięso.
/ 10.10.2006 13:16

Składniki

  • 0.5 kg chudej szynki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania

Mięso umyć, pokrajać w poprzek włókien na plastry, zbić tłuczkiem lekko zwilżonym wodą, uformować owalne steki. Czosnek drobniutko posiekać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni steków, wciskając w mięso.

Wysypać mąkę na talerzyk, wymieszać z pieprzem, steki posolić, obtoczyć w mące.

Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Na pozostałym smalcu zrumienić pokrajaną w krążki cebulę.

Ułożyć steki na półmisku, obkładając cebulą.

fot. sxc.hu