Spaghetti ze szparagami

Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce, a resztę kroimy na kawałki długości 2 cm. Główki odkładamy. Groszek myjemy i odcedzamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojone szparagi często mieszając. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy groszek, a po 5 minutach na przemian wlewamy bulion i śmietanę. Zagotowujemy sos mieszając aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
/ 20.10.2006 09:33

Składniki

  • 50 dag zielonych szparagów
  • 1/2 opakowania mrożonego groszku
  • 1 czubata łyżka masła lub 3 łyżki oliwy
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml gęstej śmietany
  • biały pieprz
  • 30 dag makaronu spaghetti

Sposób przygotowania

Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce, a resztę kroimy na kawałki długości 2 cm. Główki odkładamy. Groszek myjemy i odcedzamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojone szparagi często mieszając. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy groszek, a po 5 minutach na przemian wlewamy bulion i śmietanę. Zagotowujemy sos mieszając aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

W czasie przyrządzania warzyw gotujemy spaghetti al dente (lekko twardawe). Makaron po odcedzeniu i zahartowaniu łączymy z sosem szparagowym.