Składniki
-
- 1/2 opakowania mrożonego groszku
- 1 czubata łyżka masła lub 3 łyżki oliwy
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 ml gęstej śmietany
- biały pieprz
- 30 dag makaronu spaghetti
Sposób przygotowania
Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce, a resztę kroimy na kawałki długości 2 cm. Główki odkładamy. Groszek myjemy i odcedzamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojone szparagi często mieszając. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy groszek, a po 5 minutach na przemian wlewamy bulion i śmietanę. Zagotowujemy sos mieszając aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
W czasie przyrządzania warzyw gotujemy spaghetti al dente (lekko twardawe). Makaron po odcedzeniu i zahartowaniu łączymy z sosem szparagowym.