Spaghetti z sosem bolońskim

Z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami
/ 11.10.2011 06:35

Przygotowanie: 35 min

Składniki na 4 porcje:
- 40 dag spaghetti  
- 25 dag mielonego mięsa
- 5 dag boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 40 dag pomidorów bez skórki
- 10 dag marynowanych czarnych oliwek
- 5 dag masła
- 100 ml czerwonego wina
- bazylia
- tarty żółty ser
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyść marchew i seler naciowy. Drobno posiekaj. Boczek pokrój.

2. W rondlu rozgrzej masło, włóż boczek z warzywami i smaż 5 minut, mieszając. Dodaj mielone mięso. Oprósz solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut.

3. Dodaj zmiksowane pomidory, posiekane oliwki i wino. Duś, mieszając, aż składniki się połączą.

4. Spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, osącz, włóż do sosu, wymieszaj, posyp bazylią i serem.

Kulinarne inspiracje - forum >>