Spaghetti z pulpecikami

Do przygotowania pulpecików możesz użyć dowolnego rodzaju mielonego mięsa
/ 05.10.2011 08:32

Przygotowanie: 40 min

Składniki na 4 porcje:
- 40 dag spaghetti

Na pulpeciki:  
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 10 dag startego parmezanu
- 2–3 łyżki tartej bułki
- 1 posiekana dymka
- sól, pieprz

Na sos:
- 5–6 pomidorów
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- tymianek
- sól, pieprz

Do posypania:

- wiórki parmezanu
- posiekana natka pietruszki

Sposób wykonania:
1. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pieczarki i smaż 2 minuty. Dołóż pomidory. Dopraw posiekanym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Podlej winem i duś na małym ogniu około 20 minut.

2. Wymieszaj mięso z parmezanem, tartą bułką, posiekaną dymką i roztrzepanym jajkiem. Masę dopraw solą i pieprzem. Wyrób i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki włóż do sosu i duś na wolnym ogniu pod przykryciem 15–20  minut.

3. Spaghetti ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Osącz na sitku. Przełóż do miski, polej sosem pomidorowym z pulpecikami. Posyp wiórkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)