Spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny

Na patelnię bez tłuszczu wrzuć orzeszki piniowe i zrumień je na jasnobrązowy kolor. Posiekaj grubo orzeszki i żurawinę. Z gałązek bazylii poodrywaj listki i posiekaj je drobno. Orzeszki piniowe, żurawinę, bazylię i 2/3 parmezanu wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
/ 27.05.2013 10:07

Składniki

  • 30g orzeszków piniowych

    Spaghetti z pesto z bazylii i żurawiny

  • 40 g suszonej żurawiny
  • 8 gałązek bazylii
  • 50 g tartego parmezanu
  • 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 400 g spaghetti

Sposób przygotowania

Na patelnię bez tłuszczu wrzuć orzeszki piniowe i zrumień je na jasnobrązowy kolor. Posiekaj grubo orzeszki i żurawinę. Z gałązek bazylii poodrywaj listki i posiekaj je drobno. Orzeszki piniowe, żurawinę, bazylię i 2/3 parmezanu wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Nie do końca osączony makaron wymieszaj z pesto żurawinowym i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Serwuj danie posypane pozostałym parmezanem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)