POLECAMY

Spaghetti z owocami morza

Mieszankę owoców morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na 10 minut.

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 0,5 kg owoców morza ( mrożonka)

  • 2 marchewki
  • cebula
  • czosnek
  • papryka: żółta i zielona
  • mała cukinia
  • sok z 0,5 cytryny
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koniaku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mieszankę owoców morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na 10 minut. Warzywa pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i podsmażyć, dodać paprykę, marchewkę, cukinię i koncentrat pomidorowy. Dolać białe wino i koniak, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dusić około 10 minut, po czym wymieszać z mieszanką owoców morza i prze 10 minut zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni C. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)