Składniki
- Makaron spaghetti Lubella (1 opakowanie)
- Cukinia zielona (2 szt.)
- Cukinia żółta (2 szt.)
- Cebula (1 szt.)
- Czosnek (1 ząbek)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Świeża bazylia (10 g)
- Świeże oregano (10 g)
- Ser feta (150 g)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu. Jednocześnie na średnim ogniu podsmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek oraz cebulę, tak aby zmiękły, ale nie zarumieniły się. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Solimy i pieprzymy. Dusimy chwilę, po czym dodajemy uprzednio ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy listki ziół i wykładamy na talerz. Oprószamy pokruszonym serem feta.
Rada: wybierając świeże warzywa warto sprawdzić czy są jędrne i ładnie pachną. Unikajmy tych, które są zwiędnięte lub mają przebarwienia.
Fot. depositphotos.com