Spaghetti z cukinią, świeżą bazylią i oregano oprószone serem feta

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu. Jednocześnie na średnim ogniu podsmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek oraz cebulę, tak aby zmiękły, ale nie zarumieniły się. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
/ 10.07.2013 06:31

Składniki

  • Makaron spaghetti Lubella (1 opakowanie)
  • Cukinia zielona (2 szt.)
  • Cukinia żółta (2 szt.)
  • Cebula (1 szt.)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Świeża bazylia (10 g)
  • Świeże oregano (10 g)
  • Ser feta (150 g)
  • Sól, pieprz

Spaghetti z cukinią, świeżą bazylią i oregano oprószone serem feta

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu. Jednocześnie na średnim ogniu podsmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek oraz cebulę, tak aby zmiękły, ale nie zarumieniły się. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Solimy i pieprzymy. Dusimy chwilę, po czym dodajemy uprzednio ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy listki ziół i wykładamy na talerz. Oprószamy pokruszonym serem feta.

Rada: wybierając świeże warzywa warto sprawdzić czy są jędrne i ładnie pachną. Unikajmy tych, które są zwiędnięte lub mają przebarwienia.

Fot. depositphotos.com