Spaghetti po neapolitańsku

Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.
/ 20.10.2006 09:29

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti

  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.

Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidory, rozmaryn i czosnek. Dusić przez ok 5 min.

Podprawić solą i pieprzem. Dodać makaron. Dokładnie wymieszać. Posypać startym serem.