Spaghetti alla puttanesca

Przedstawiamy pyszny przepis na włoskie spaghetti z dodatkiem oliwek i sosem z krojonych pomidorów z puszki. Gotujemy i odcedzamy makaron. Masło topimy wraz olejem w dużej patelni / garnku.
/ 21.05.2009 12:50

Składniki

  • 350-400 g spaghetti,

  • 150 g oliwek zielonych i czarnych (bez pestek),
  • 50 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka zielonej pietruszki,
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki,
  • ½ szkl. oliwy z oliwek,
  • 4 filety anchois (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Gotujemy i odcedzamy makaron. Masło topimy wraz olejem w dużej patelni / garnku. Dodajemy zmiażdżony czosnek, kapary i pomidory i dusimy na średnim ogniu ok. 15 minut. Wlewamy sos do makaronu, dosypujemy pietruszki i oliwki i podajemy przyozdobione filetem anchois.