Smażone pierogi japońskie

Ciasto rozwałkować i wykroić z niego niewielkie kółka. Na nie nakładać farsz i zlepiać brzegi pierożków.
/ 26.06.2011 11:23

Składniki

  • 7 łyżek czubatych mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • 75 ml gorącej wody
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Farsz:

  • 10 dag mięsa z kurczaka
  • 4 cebulki dymki
  • 1/3 pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Do mąki wlać roztopiony smalec i wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie odstawić ciasto na 20 minut.

Farsz:

Zmielić mięso, posiekać dymkę i pora i podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek i imbir. Przyprawić sosem sojowym. Farsz chwilę smażyć, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a następnie ostudzić.

Ciasto rozwałkować i wykroić z niego niewielkie kółka. Na nie nakładać farsz i zlepiać brzegi pierożków. Wrzucać je na osolony wrzątek i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć z wody i przed podaniem pierożki obsmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.