Skrzydełka kurczaka

Podawać z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.
 
Składniki (4 porcje):
- 750 g skrzydełek kurczaka (ok. 20 sztuk)
Marynata:
- 3 łyżki stołowe oleju
- 4 łyżki stołowe brązowego cukru
- 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka stołowa oleju balsamicznego lub winnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka stołowa tabasco
- czarny pieprz


Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać razem. Skrzydełka dobrze posmarować lub wymieszać w marynacie. Marynować w lodówce przez około 12 godzin.
2. Marynowane skrzydełka włożyć do naczynia do pieczenia mięs i piec bez przykrycia na złotobrązowy kolor przez ok. 50 minut w temperaturze 210°C.

Przepis pochodzi z książki "Przyjemne gotowanie z Miele - pieczenie", wyd. Miele, 2004
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)