Schabowy na piątkę

Schabowe.
Plastry schabu otoczone w panierce i usmażone często goszczą na naszych stołach. Jednak przygotowanie idealnego schabowego to nie lada sztuka. W czym tkwi sekret udanych kotletów schabowych?
/ 13.03.2012 11:22
Schabowe.

Klasyczny kotlet schabowy - jakie mięso wybrać?

Wybierając mięso na kotlety starajmy się, aby było jak najświeższe. Należy starannie pokroić schab na plastry i delikatnie utłuc tłuczkiem w miarę cienko. Warto owinąć plastry w folię spożywczą, żeby nie zrobiły się w mięsie dziury. Tak przygotowane kotlety doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najważniejszą częścią przygotowań jest panierowanie i smażenie. Aby panierka była smaczna i chrupiąca należy obtoczyć mięso w mące, następnie w jajku, potem w bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej strony. Najlepiej podawać tuż po usmażeniu.

Masz ciekawy przepis na obiad? Podziel się!

Panierki kluczem udanych kotletów

Klasyczne panierki składają się z mąki, jajka i bułki tartej. Jednak niektóre gospodynie znużone monotonią w kuchni, wprowadzają pewne innowacje. Popularność zdobyły panierki z płatków kukurydzianych, owsianych lub gryczanych. Bułkę tartą można także połączyć z sezamem, siemieniem lnianym lub słodkimi dodatkami takimi jak wiórki kokosowe czy zmielone płatki migdałów.

Niekonwencjonalna wydaje się też panierka z tartych surowych ziemniaków wymieszanych z papryką. Także dzieci mają swoich faworytów – pokruszone chipsy, krakersy lub paluszki mogą zachęcić do kotletów niejednego malucha.

Zobacz także: Czym zastąpić bułkę tartą?

Smak przypraw

Sól i pieprz to podstawowe przyprawy dla kotletów schabowych. Istnieją jednak kombinacje różnych przypraw, które mają nadać kotletom niepowtarzalny smak, np. mieszanka pieprzu ziołowego, pieprzu białego, soli, curry i oregano sprawi, że smak będzie bardziej wyrazisty. Dla zaostrzenia smaku można użyć musztardy połączonej z pieprzem, solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Wzbogacenie smaku

Jeśli komuś nie zależy na czasie, ale chce spróbować nowych smaków może wypróbować różne marynaty, w których surowe plastry wieprzowe muszą pozostać przynajmniej 12 godzin. Do takich marynat należą: starta cebula wymieszana z jajkiem lub sok pomarańczowy połączony z sosem sojowym, cukrem, czosnkiem, pieprzem i tymiankiem. Popularna jest też marynata z piwa, do którego dodaje się czosnek, pieprz i sól.

Kotlety staną się bardziej delikatne i wykwintne jeśli zanurzymy je w oliwie i soku z cytryny doprawionych czosnkiem, pieprzem i solą.

Zobacz także: Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Redakcja poleca

REKLAMA