Składniki
-
- kawałek kiełbasy parówkowej lub śląskiej, takiej samej długości, jak schab,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki tłuszczu,
- 1 łyżeczka kminku,
- pół szklanki rosołu,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- pól łyżeczki ostrej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól
Sposób przygotowania
Schab oddzielić od kości i nadkrajać wzdłuż poziomo, posypać solą, pieprzem i papryką. W utworzone nacięcie włożyć obraną ze skórki kiełbasę, całość obwiązać lnianą białą nicią oprószyć mąką i dobrze zarumienić ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Podlać rosołem i chwilę poddusić pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i upiec schab w piekarniku; pod koniec posypać kminkiem.
Z upieczonego schabu zdjąć nitki i pokrajać go w plastry. Na pozostałym od pieczenia tłuszczu zrumienić lekko posiekaną cebulę, dodać przecier pomidorowy, resztę papryki, mąki oraz roztarty ząbek czosnku. Na półmisek wylać sos, a na nim układać plastry schabu.