POLECAMY

Schab sztygarski

Schab oddzielić od kości i nadkrajać wzdłuż poziomo, posypać solą, pieprzem i papryką. W utworzone nacięcie włożyć obraną ze skórki kiełbasę, całość obwiązać lnianą białą nicią oprószyć mąką i dobrze zarumienić ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Podlać rosołem i chwilę poddusić pod przykryciem.

Składniki

  • 50 dag schabu,
  • kawałek kiełbasy parówkowej lub śląskiej, takiej samej długości, jak schab,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki tłuszczu,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • pół szklanki rosołu,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • pól łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól

Sposób przygotowania

Schab oddzielić od kości i nadkrajać wzdłuż poziomo, posypać solą, pieprzem i papryką. W utworzone nacięcie włożyć obraną ze skórki kiełbasę, całość obwiązać lnianą białą nicią oprószyć mąką i dobrze zarumienić ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Podlać rosołem i chwilę poddusić pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i upiec schab w piekarniku; pod koniec posypać kminkiem.

Z upieczonego schabu zdjąć nitki i pokrajać go w plastry. Na pozostałym od pieczenia tłuszczu zrumienić lekko posiekaną cebulę, dodać przecier pomidorowy, resztę papryki, mąki oraz roztarty ząbek czosnku. Na półmisek wylać sos, a na nim układać plastry schabu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)