Schab środkowy

Podawać na gorąco z ziemniakami z wody i dowolną surówką lub na zimno z pieczywem.
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- łyżka masła roślinnego,
- 2 łyżki oliwy,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- łyżka soku z cytryny,
- półtorej łyżeczki suszonego lub półtorej łyżki świeżego cząbru,
- po ćwierć łyżeczki suszonej mięty i szałwii,
- pieprz, sól

Sposób przyrządzania:
Umyty i osuszony schab natrzeć oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, miętą, szałwią i czosnkiem roztartym z solą, włożyć do salaterki, przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Następnie zrumienić mięso na stopionym maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić na niewielkim ogniu lub piec w piekarniku, często skrapiając winem. Pod koniec pieczenia lub duszenia posypać cząbrem. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody i dowolną surówką lub na zimno z pieczywem.
Lidia Paluch z Łabiszyna
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)