Schab pieczony w skorupce orzechowej

Wyśmienity smak i pyszna, chrupiąca skórka!

Przygotowanie ok. 20 min (+ chłodzenie)
Pieczenie ok. 75 min
Porcja ok. 380 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 1 kg schabu
- 20 dag posiekanych orzechów (laskowe, włoskie)
- 2 jajka
- łyżka bułki tartej
- łyżka miodu płynnego
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- szczypta pieprzu Cayenne
- olej

Sposób wykonania:

1. Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min. Orzechy wymieszaj z bułką tartą, pieprzem Cayenne, jajkami i miodem.

2. Kilka łyżek oleju rozgrzej w brytfannie, obsmaż mięso, obłóż mieszanką orzechów, dodaj listki laurowe, podlej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz mięso kolejne 60 min. W razie potrzeby przykryj mięso folią aluminiową.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)