Ryby z cytryną na grillu fot. Adobe Stock

Ryby z cytryną - prosty i pyszny pomysł na grilla!

Ryby podawaj na liściach botwinki z plastrami cytryny i cebuli
/ 23.03.2018 19:24
Ryby z cytryną na grillu fot. Adobe Stock

Przygotowanie 35 min
Grillowanie ok. 15 min
Porcja ok. 370 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 8 filetów z nototenii

Marynata:
- po 1/2 pęczka koperku i natki
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru

Dodatkowo:
- cytryna
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- liście z pęczka botwinki
- łyżka oleju
- sól
- biały pieprz

Sposób wykonania:
1. Posiekaj zioła i wymieszaj z resztą składników marynaty, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Odstaw na 30 min. Filety rozmroź, opłucz. Zalej marynatą, przykryj, chłodź 2 godz. Grilluj 6–8 min.  

2. Cytrynę sparz, pokrój z cebulą w grube plastry. Plastry cytryny
i cebuli ułóż wokół filetów, posmaruj marynatą. Filety odwróć, posmaruj marynatą i grilluj 6–8  min.

3. Czosnek pokrój, podsmaż na oleju. Dodaj liście botwinki, dopraw solą i pieprzem. Ryby podawaj na liściach botwinki z plastrami cytryny i cebuli.