Ryba w pomidorach

Filety rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, osuszyć. Filety pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem według uznania. Obtoczyć w mące i rozkłóconym jajku do którego dodać sól i pieprz według uznania.
/ 05.09.2011 12:31

Składniki

  • 1,20 mrożonych filetów z halibuta
  • 3 duże cebule ( ilość cebuli według uznania)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 0,5 l przecieru pomidorowego własnej roboty
  • olej do smażenia
  • 2 jajka surowe
  • liść laurowy ( do smaku)
  • ziele angielskie ( do smaku)
  • pieprz mielony czarny, sól ( według uznania)
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • pietruszka ozdobna do dekoracji
  • cytryna
  • 2 szczypty cukru do smaku

Sposób przygotowania

Filety rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, osuszyć. Filety pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem według uznania. Obtoczyć w mące i rozkłóconym jajku do którego dodać sól i pieprz według uznania. Filety smażymy na rozgrzanym oleju około 15 min. Cebulę kroimy w półkrążki, podsmażamy na oleju, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól,  cukier. Gdy cebula jest podsmażona dodajemy koncentrat pomidorowy i razem jeszcze parę minut dusimy. Rybę układamy na półmisku, zalewamy gorącym sosem. Dekorujemy pietruszką ozdobną i piórkami surowej cebuli i zielem angielskim. Tak przyrządzoną rybę można podawać na ciepło i zimno, w obu wersjach jest bardzo smaczna.