Ryba w marynacie imbirowej

Podawać z ryżem i sałatą.
/ 18.05.2005 14:43
 
Składniki:
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- papryczka chili
- gałązka kolendry
- anyżek gwiazdkowaty
- kawałek świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 50 dag filetów z łososia lub pstrąga

Wino wlać do małego rondelka, dodać anyżek i plasterki imbiru, podgrzać, ostudzić, wymieszać z sosem sojowym, pokrojonym na plasterki czosnkiem i chili, a także solą, pieprzem i listkami kolendry, filety rybne opłukać, osączyć, włożyć do marynaty, przykryć, wstawić na noc do lodówki rybę osączyć z marynaty, ugotować na parze lub ułożyć na folii aluminiowej, posypać wiórkami masła, zawinąć w folię, piec 20 min. w 190°C.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/07.02.2007 14:24
Kupuje się specjalny garnek np w ikei: http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10103&storeId=19&langId=-27&productId=13607
/06.02.2007 15:49
brzmi fajnie ale jak sie gotuje rybe na parze? Wie ktos?