Rostbef pieczony z bekonem - przepis

Jak z wołowiny, którą jadamy na co dzień zrobić wyrafinowaną potrawę.
/ 28.05.2019 17:24

Składniki:
- 1,2 kg wołowiny (rostbef, polędwica)
- 4 ząbki czosnku
- oregano lub tymianek
- sól
- pieprz
- 12 plasterków bekonu lub wędzonego boczku

Sposób wykonania:
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, natrzeć roztartymi ząbkami czosnku, posypać ziołami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso wyjąć, obłożyć plastrami bekonu, obwiązać, ułożyć na blasze, piec ok. godziny w temp. 180°C, aż mięso będzie różowe.

Podczas pieczenia często polewać wytwarzającym się sosem, pokroić w poprzek włókien, od razu podawać z jarzynami.

Tagi: mięso, bekon