Wiosenna odsłona schabu w postaci roladek z żółtym serem, szpinakiem i sosem wiosennym - świetna propozycja na lżejszy i pyszny obiad.
fot. materiały prasowe MSM Mońki
Składniki na roladki:
- schab bez kości (4 kotlety, każdy po 12 dag)
- garść świeżego szpinaku
- 8 plasterków sera żółtego (najlepiej gouda)
- sól i pieprz do smaku
-
1 łyżka oleju
Sos wiosenny:
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 250 ml śmietanki słodkiej 18%
- garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania roladek:
1. Serek rozpuść w śmietanie, podgrzewając i często mieszając.
2. Dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku.
3. Kotlety cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem, na każdy połóż liście szpinaku i po dwa plasterki sera.
4. Zawiń jak gołąbki, zepnij wykałaczkami i obsmaż na oleju na złoty kolor.
5. Następnie podlej szklanką wody i podduś do miękkości (ok. 10 minut).
6. Podawaj z sosem, rozkrojone, pokazując piękny środek.
Na podstawie materiałów prasowych MSM Mońki