Przepis na roladki szpinakowo-serowe

Pomysł na obiad lub apetyczną przekąskę!
/ 30.04.2014 14:05

Wiosenna odsłona schabu w postaci roladek z żółtym serem, szpinakiem i sosem wiosennym - świetna propozycja na lżejszy i pyszny obiad.

Roladki ze szpinakiem i serem

fot. materiały prasowe MSM Mońki

Składniki na roladki:

  • schab bez kości (4 kotlety, każdy po 12 dag)
  • garść świeżego szpinaku
  • 8 plasterków sera żółtego (najlepiej gouda) 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju                              

Sos wiosenny:

  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 250 ml śmietanki słodkiej 18%                         
  • garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania roladek:

1. Serek rozpuść w śmietanie, podgrzewając i często mieszając.
2. Dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku.
3. Kotlety cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem, na każdy połóż liście szpinaku i po dwa plasterki sera.
4. Zawiń jak gołąbki, zepnij wykałaczkami i obsmaż na oleju na złoty kolor.
5. Następnie podlej szklanką wody i podduś do miękkości (ok. 10 minut).
6. Podawaj z sosem, rozkrojone, pokazując piękny środek.

Na podstawie materiałów prasowych MSM Mońki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)