Roladki z orzechami babuni

Podawać z kaszą kuskus lub z puree ziemniaczanym, z surówką z cykorii, pora i kwaszonego ogórka.
/ 19.03.2007 12:34
Składniki:
- 1 kg chudego schabu
- 10 dag usiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub kremskiej
- kilka połówek gruszek marynowanych (najlepiej w syropie octowym)
- łyżeczka cząbru
- łyżeczka zielonego pieprzu
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania
Schab pokroić na 8-10 plastrów, rozbić na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa, posmarować musztardą, oprószyć solą i odrobiną cząbru. Gruszki osączyć i pokroić na cząstki grubości ok. 1 cm. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku gruszki (jeśli płaty mięsa są duże, a gruszki małe - po dwa kawałki), zwinąć roladkę i spiąć igłą do zrazów lub obwiązać nitką. Roladki posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w orzechach. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla,
wlać półtorej szklanki wrzątku wymieszanego z sosem sojowym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 min). Na pięć minut przed zdjęciem z ognia dodać zielony pieprz. Podawać z kaszą kuskus lub z puree ziemniaczanym, z surówką z cykorii, pora i kwaszonego ogórka.

Autor: Sebastian Kwaśniewski, Łabiszyn
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/20.03.2007 21:33
Wydaje mi się, że będzie przepyszne. Kiedyś spróbuję i podzielę się wrażeniami ;-)