Roladki z płatów lasagne z kolorowymi warzywami i białym winem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Roladki z lasagne ze szpinakiem

Do sosu pomidorowego warto dodać roztarty ząbek czosnku
/ 22.03.2011 10:50
Roladki z płatów lasagne z kolorowymi warzywami i białym winem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 45 min
Zapiekanie: 40 min
Porcja: 440 kcal


Składniki na 14 sztuk:
- 14 płatów makaronowych lasagne
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 5 pomidorów
- 20 dag startego sera (najlepiej cheddar)
- 1–2 łyżki bułki tartej
- jajko 
- 3/4 słoiczka suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- puszka pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Lasagne włóż do posolonego wrzątku i obgotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, osącz.

2. Na patelni zeszklij na oliwie roztarty czosnek. Dodaj szpinak i razem duś, aż odparuje płyn. Wrzuć posiekane suszone pomidory, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przestudź, a następnie wymieszaj z serem, bułką tartą i jajkiem. Przypraw do smaku.


3. Farszem cienko posmaruj płaty makaronowe i zwiń ciasne roladki. Pionowo ustawiaj je w naczyniu żaroodpornym.

4. Świeże pomidory drobno pokrój. Wymieszaj z rozdrobnionymi pomidorami w zalewie. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozłóż pomiędzy roladkami. Skrop olejem, który był zalewą do suszonych pomidorów.

5. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 st.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)