Racuszki jabłkowe

Kwaśne mleko wymieszać z mąką, cukrem i jajkami. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i pokroić na nieduże kawałeczki.
/ 09.10.2006 12:48

Składniki

  • mleko kwaśne (ok. 1 litr)
  • mąka
  • cukier do smaku (u mnie lubią słodkie więc daję sporo)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaskowych)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Kwaśne mleko wymieszać z mąką, cukrem i jajkami.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i pokroić na nieduże kawałeczki.

Do ciasta dodać sodę i jabłka. Smażyć na niedużym ogniu placuszki, aż będą rumiane.

Można posypać cukrem pudrem albo zjadać z dżemem.