Racuchy bananowo-kokosowe

Banany obrać, każdy z nich podzielić na 4 równe części. Zalać je alkoholem i odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozkruszyć i dodać do mąki. Dodać też żółtka, mleko i 1 łyżkę oleju. Całość mieszać dość energicznie, aż nie będzie widać żadnych grudek.
/ 20.10.2006 11:55

Składniki

  • 8 bananów
  • 1/3 szklanki rumu (lub wódki z aromatem rumowym)
  • 30 dag mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Banany obrać, każdy z nich podzielić na 4 równe części. Zalać je alkoholem i odstawić na bok.

Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozkruszyć i dodać do mąki. Dodać też żółtka, mleko i 1 łyżkę oleju. Całość mieszać dość energicznie, aż nie będzie widać żadnych grudek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty składników. Na końcu dodać wiórki, całość delikatnie wymieszać.

Banany osączyć z alkoholu. Każdy kawałek zanurzać w cieście kokosowym i kłaść na rozgrzany olej, pomagając sobie łyżką. Smażyć je na złoto z obu stron.

Gotowe racuszki osączać z tłuszczu na papierowych serwetkach, posypywać cukrem pudrem.