Pyszna lasagne

Na patelni smażyć mięso, dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę...
/ 18.09.2007 22:08

Składniki

  • makaron - lasagne (10 płatów)

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • przecier pomidorowy
  • ser parmezan
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól

Sos beszamelowy:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki
  • masło

Sposób przygotowania

Na patelni smażyć mięso, dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić drobno, wydrążyć i odrzucić pestki i dodać na patelnię. Dusić pod przykryciem aż pomidory dokładnie się wymieszają z resztą. Dodać oregano, bazylię, sól, pieprz i kilka łyżek przecieru pomidorowego.

Dusić jeszcze chwilkę. W osobnym naczyniu przygotować sos beszamelowy, mieszając razem wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem a dno przykryć warstwą sosu beszamelowego następnie układać w podanej kolejności: płat makaronu( wczesniej ugotowany na półtwardo), nadzienie mięsne, starty żółty ser, następny płat makaronu. Na wierzchu posmarować resztką sosu beszamelowego. Lasagne włożyć do nagrzanego dobrze piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200 st. C.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/26.06.2014 23:17
szalu nie ma