Pstrągi faszerowane kaszą gryczaną

Do ryb doskonale nadaje się też farsz z płatków migdałowych uprażonych z masłem i czosnkiem
/ 05.12.2011 06:12

Przygotowanie: 45 min
Pieczenie: 40 min
Porcja: 340 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 4 sprawione pstrągi (po ok. 30 dag)
- 30 dag pieczarek
- cebula
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 czubate łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- przyprawa do ryb
- sok z cytryny
- garść świeżych listków bazylii
- sól
- biały pieprz

Sposób wykonania:
1. Ryby starannie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj przyprawą do ryb oraz sokiem wyciśniętym z cytryny, przykryj i wstaw do lodówki na około 30 minut.

2. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na maśle z pieczarkami i czosnkiem, dodaj kaszę, dopraw gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.

3. Ryby ułóż na blasze, nadziej farszem, polej oliwą. Piecz 40 minut w temperaturze 190 st. 10 min przed końcem pieczenia posyp bazylią.

Świąteczne smakołyki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)