Pstrąg z jabłkami z grilla

Kawałki jabłek można posmarować miodem i upiec na grillu. Będą dobrym dodatkiem do dania.
/ 09.08.2011 06:07

Przygotowanie: 35 min

Składniki dla 4 osób:
- 4 sprawione pstrągi
- 4 kwaskowate jabłka
- 4–6 łyżek czatneju jabłkowego (albo musu jabłkowego podsmażonego z posiekaną cebulą i chili)
- 1 kieliszek calvadosu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sok z połowy cytryny
- gałązki szałwii
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Pstrągi opłucz zimną wodą, osusz układając na papierowym ręczniku kuchennym. Następnie każdy natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem cytrynowym. Odstaw do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu ponacinaj ryby w kratkę.

2. Jabłka umyj, pokrój na cząstk,i usuwając przy tym gniazda nasienne. Cząstki jabłek skrop calvadosem, posmaruj czatnejem jabłkowym i obsyp płatkami migdałowymi. Tak przygotowane jabłka włóż do środka ryb. Na koniec do każdego pstrąga włóż gałązkę szałwii.

3. Ryby ułóż na tackach do grillowania, posmaruj olejem. Piecz około 10 minut z każdej strony.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)