Polędwiczki weprzowe na ostro z grilla - przepis

Polędwiczki piecz ekspresowo, wtedy będą soczyste i miękkie. Leżąc na ruszcie za długo, twardnieją i schną.
/ 25.01.2013 10:44

Przygotowanie i pieczenie 2 godz. * 1 porcja – ok. 190 kcal

Składniki na 8 porcji:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych lub schabu bez kości
- po 5 łyżek oleju oraz octu balsamicznego
- 2 cytryny
- kilka liści laurowych
- małe ostre papryczki
- natka pietruszki
- bagietka
- sól 
- pieprz kolorowy w ziarnach
- pieprz mielony

Sposób wykonania:

1. Polędwiczki opłucz, dokładnie osusz,  pokrój na 2–2,5 cm plastry, lekko rozgnieć je dłonią, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Połącz olej z octem balsamicznym, dodaj ziarna pieprzu, liście laurowe (połowę pokrusz) i papryczki, wymieszaj.

3. Każdą porcję mięsa posmaruj przygotowaną mieszanką, odstaw w chłodne miejsce co najmniej na godzinę.

4. Mięso wraz z marynatą ułóż na kawałkach aluminiowej folii (każdą oddzielnie), zawiń, połóż na ruszcie, piecz 10 min polędwiczki, 20 min schab, w połowie pieczenia rozwiń folię, obróć mięso na drugą stronę, obok połóż kromki bagietki.

5. Podaj w folii. Po odwinięciu posyp zieleniną i włóż po plasterku cytryny.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/08.05.2009 08:12
ciekawe, czy z kurczaka też wyjdzie, jak myślicie?