Polędwiczki w cieście francuskim - przepis

Polędwiczki w cieście francuskim podawać z wydrążonymi małymi ziemniaczkami z wody. Jako surówkę podać sałatę lodową z sel
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (60 dag)
- 2 opakowania ciasta francuskiego mrożonego
- 20 dag niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- 3/4 pęczka tymianku (można zastąpić suszonym, wtedy ok. 1 łyżeczki)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- jajo
- białko

Przygotować farsz: pokruszone orzeszki uprażyć na patelni na łyżce oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić. Wymieszać z koncentratem, natką i tymiankiem oraz ubitym na pianę białkiem. Polędwiczki bardzo krótko podsmażyć na reszcie oleju, przestudzić. Z ciasta wykroić dwa takie same prostokąty, posmarować obydwa farszem, ułożyć polędwiczki, zwinąć w rulon. Z reszty ciasta wyciąć cienkie paski i ułożyć ukośnie na roladkach, posmarować roztrzepanym jajem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez ok. 35 min w temp 200°C.

Roladki podawać z wydrążonymi małymi ziemniaczkami z wody. Jako surówkę podać sałatę lodową z selerem naciowym i rzodkiewkami, polaną sosem vinegret.


Autor: Lidia Paluch z Jabłówka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)