Polędwiczki - przepis

Mięso przełożyć plasterkami mandarynki, posypać zrumienionymi płatkami migdałów.
/ 29.05.2019 10:30

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- kieliszek pomarańczowego likieru
- jarzynka
- pieprz
- czosnek w proszku
- oliwa
- 1/2 szklanki bulionu
- płatki migdałowe
- 2–3 mandarynki

Sposób wykonania:
Mięso opłukać, skropić likierem, wymieszać łyżeczkę jarzynki z pieprzem, czosnkiem oraz łyżką oliwy i resztą likieru. Włożyć mięso, odstawić na 2 godziny. Wyjąć, osączyć z zalewy, obsmażyć na oliwie. Zalać gorącym bulionem, dodać pokrojoną mandarynkę, dusić ok. 15 minut, wyjąć, pokroić. Mięso przełożyć plasterkami mandarynki, posypać zrumienionymi płatkami.

Sos uzupełnić marynatą, przyprawić, polać mięso.