POLECAMY

Placuszki z kwaśnego mleka

Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, sodę, mleko i wymieszać na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadka, dosypać trochę mąki.

Składniki

  • 3,5 czubatej łyżki mąki
  • 1-2 jaja
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, sodę, mleko i wymieszać na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadka, dosypać trochę mąki.

Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką porcję ciasta (jedna łyżka to jeden placek) i zrumienić z obu stron,
Podawać posypane cukrem pudrem, z dżemem lub wg własnych pomysłów.
.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)