Placki ziemniaczane z warzywami

Nadają się nawet na przyjęcie gości
Placki ziemniaczane z warzywami fot. Fotolia
Mogą być małe – po kilka dla każdego, lub wielkości pizzy – po jednym na osobę.

Składniki (8 porcji):

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • warzywa, np. cukinia, pomidory

Sposób przygotowania:


  1. Ziemniaki oczyścić, dokładnie umyć, starannie obrać, wycinając wszystkie oczka, zetrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami. Odlać płyn, pozostawiając skrobię ziemniaczaną, która opadła na dno naczynia.
  2. Do ziemniaków dodać jajka, mąkę, posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać. Połączyć ze skrobią ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać trochę płynu ze startych ziemniaków, przyprawić do smaku.
  3. Folię pociąć na kawałki, posmarować olejem, ułożyć na ruszcie. Na każdym kawałku folii położyć ciasto, rozsmarować, piec 10–15 min, obrócić. Na plackach ułożyć plasterki warzyw, piec 25 min, można posypać serem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)