Placki ziemniaczane z herbacianymi borowikami fot. serwis prasowy

Placki ziemniaczane z herbacianymi borowikami

W sosie śmietanowym
/ 19.09.2013 09:04
Placki ziemniaczane z herbacianymi borowikami fot. serwis prasowy

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • 300g borowików
  • 200 ml śmietanki 30%
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • masło
  • olej
  • 2 saszetki Irving Tea Cocktails Poziomki z nutą Wanilii.

Przygotowanie:


  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać mąkę, jaja, łyżeczkę rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  2. Herbatę zaparzyć w 150 ml wrzątku. Borowiki podsmażyć na maśle, wlać napar herbaciany i  śmietankę. Całość gotować kilka minut do uzyskania konsystencji sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Z ciasta ziemniaczanego formować placki, smażyć na oleju, podawać z borowikami w herbacianym sosie.